Jump to content


Photo

Itbs And Mot Fail...


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Mat Jackson

Mat Jackson

    Billy No Mates

  • PipPipPipPipPip
  • 1,317 posts
  • Location:Cardiff

Posted 25 January 2019 - 03:58 PM

Failed MOT on emissions today and wanted some thoughts.

Failed on lambda (1.106 vs 1.030) - car was missing on slight throttle too. Adjusted the TPS to 0.75v which fixed the missing at low revs but not at high revs - but was then way out on all emissions.

One mistake I made was having the car mapped a while ago, but never checked what the TPS was set to at that stage so didn’t know it’s mapped position.

Have got stage 2 cams and head waiting to fit (along with SCS ecu) so not sure what to do....

Would poor TPS positioning cause the Lambda to be out?

How can I adjust it (without knowing it’s mapped position) to meet emissions?

Do I just not bother and fit the SCS stuff - and can this be adjusted easily to affect emissions?

Gutted it failed, as wanted to be able to test drive whilst setting up the new kit. As it stands, can rebuild but first drive will be to mot...

Thoughts....


Sent from my iPhone using Tapatalk

#2 vocky

vocky

    vx220 itb

  • 11,865 posts
  • Gender:Male
  • Location:Earth

Posted 25 January 2019 - 04:20 PM

fit the SCS ecu and get it mapped or try the MOT again with the base map

 

The webcon Alpha ecu was never great for a first time MOT pass and the main reason why a few owners have replaced the alpha ecu.

 

SCS has full user access, Alpha is locked to a webcon dealer



#3 siztenboots

siztenboots

    RaceMode

  • 26,484 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Surrey
  • Interests:french maids

Posted 26 January 2019 - 11:05 AM

could just be cold weather has confused  the calibration



#4 hoofguy

hoofguy

    Member

  • Pip
  • 69 posts
  • Gender:Male
  • Location:oswestry,shropshire
  • Interests:blacksmithing,cycling,drums in a party band, restoring my 96 hilux, ongoing projects.learning to say NO!!

Posted 28 January 2019 - 12:25 AM

Mine failed on emissions... 18k miles standard Na... on the fri... thrashed about on the weekend and passed on the monday..




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users