Jump to content


Photo

Z20Let Boost Issues


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Curtiscraddock

Curtiscraddock

    Super Member

  • PipPip
  • 324 posts
  • Gender:Male
  • Location:West Sussex

Posted 16 April 2019 - 10:03 PM

So my vx is fine but I bought a zafira gsi and was ok but developed a boost issue.

Could of been a few things but I thought I would swap the turbo as I have a known working one that I took of my vx after installing vxr unit.

After the swap it seemed to cure the problem but a couple days later it stopped boosting again. Appears to be slightly different symptoms. I ordered new boost control solenoids (one on turbo and one on inlet manifold) and no difference. The turbo has since started to screech a bit? One manifold bolt seemed a bit loose and tightened but scared to over tighten.

Because I havent had it long and my vx has been tinkered a bit I dont even know what it should feel like anymore! But its not right.

Im open to suggestions but their are many suggestions and dont know where to go next / revisit.

I want to take to a garage but dont feel confident in back street garages. So i’m just checking if anyone fancies a troubleshooting afternoon with me lol

#2 ayresyy

ayresyy

    Super Member

  • PipPip
  • 389 posts
  • Gender:Male
  • Location:peterborough

Posted 17 April 2019 - 06:39 AM

   Always good if you can figure out why the first turbo failed when fitting another. Do you know if you have a good oil flow to/from the turbo?? Sounds a bit suspicious if its starting making a noise after a few hours use.



#3 Curtiscraddock

Curtiscraddock

    Super Member

  • PipPip
  • 324 posts
  • Gender:Male
  • Location:West Sussex

Posted 17 April 2019 - 07:27 AM

Well I dont actually know if the old turbo did fail...

A friend suggested that and I undone the oil feed and oil started coming out so thought it was ok

#4 scw02102

scw02102

    Billy No Mates

  • PipPipPipPipPip
  • 1,524 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kent

Posted 17 April 2019 - 07:53 AM

can you describe the boost issue

 

No boost? spiky, on then loose boost as the revs climb?

 

Sounds like it may be a leak to vacuum issue? If it makes no boost I would start at the wastegate



#5 sam220T

sam220T

    Member

  • Pip
  • 152 posts
  • Gender:Male

Posted 17 April 2019 - 10:04 AM

Screeching is commonly due to exhaust leak past the manifold gasket which is multilayer metal so if not sealing correctly makes this noise as the gas passes through the thin metal. Bit like when as a kid you placed grass between your thumbs and blow. . . Er that noise lol

#6 siztenboots

siztenboots

    RaceMode

  • 26,507 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Surrey
  • Interests:french maids

Posted 17 April 2019 - 10:26 AM

or the turbo exhaust manifold is cracked , often its number 3 the shortest section.

#7 Ormes

Ormes

    Scary Internerd

  • 4,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Corsham (nr. Chippenham)

Posted 18 April 2019 - 02:14 PM

Well I dont actually know if the old turbo did fail...

A friend suggested that and I undone the oil feed and oil started coming out so thought it was ok

 

Shouldn't that be the oil return?
 



#8 Curtiscraddock

Curtiscraddock

    Super Member

  • PipPip
  • 324 posts
  • Gender:Male
  • Location:West Sussex

Posted 29 June 2019 - 09:30 AM

So I had a blowing exhaust and got worse because hanger was broken and scraping on my drive way. Driving down dual carraigeway and heard a massive bang and sh*t flying behind it.

Came off accelarator and was expecting it not to work when I went back on and now boosting and centre exhaust silencer ‘exploded’ and blew out the side. So sounds like most zafira gsi s do. So the silencer failed and blocked exhaust hence no boosting. Good news

#9 Steviejay

Steviejay

    Member

  • Pip
  • 51 posts
  • Location:UK

Posted 30 June 2019 - 10:22 PM

So I had a blowing exhaust and got worse because hanger was broken and scraping on my drive way. Driving down dual carraigeway and heard a massive bang and sh*t flying behind it.

Came off accelarator and was expecting it not to work when I went back on and now boosting and centre exhaust silencer ‘exploded’ and blew out the side. So sounds like most zafira gsi s do. So the silencer failed and blocked exhaust hence no boosting. Good news



Lol *great news

That made me laugh you crazy loon

#10 Curtiscraddock

Curtiscraddock

    Super Member

  • PipPip
  • 324 posts
  • Gender:Male
  • Location:West Sussex

Posted 31 July 2019 - 10:34 AM

:)




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users